87 MILIONS DE FONS EUROPEUS PER A PLANS DE REHABILITACIÓ I REGENERACIÓ URBANA

La Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica habilita les subvencions als ajuntaments per a millorar els edificis de titularitat privada

El Govern valencià posa en marxa les primeres ajudes finançades amb els fons europeus Next Generation per a rehabilitació d’edificis i regeneració urbana. La Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica inicia els procediments perquè els ajuntaments presenten els projectes subvencionables amb un pressupost de 87 milions d’euros, cofinançats entre la Generalitat i els fons de Brussel·les.

La primera convocatòria dels projectes que gestiona el departament d’Héctor Illueca multiplica per 10 la inversió que fins hui s’havia destinat a regeneració i rehabilitació del parc privat d’habitatge en la Comunitat Valenciana. Els projectes, de caràcter municipal, es començaran a abonar enguany i es podran desenvolupar fins a 2026. Les obres que s’adjudiquen aquest Exercici estaran compromeses en els successius pressupostos autonòmics i tindran la meitat de l’import cobert en la primera adjudicació. L’Executiu traurà en els pròxims dies l’esborrany del text i la convocatòria de les ajudes.

Els ajuntaments seran els encarregats de presentar els projectes i la Generalitat ponderarà els que prevalguen les actuacions en barris vulnerables i zones amb necessitats d’habitatge, ja delimitades pels municipis, mentre que Brussel·les, que finançarà el 80% de les actuacions, prevaldrà els criteris d’eficiència energètica en les intervencions. La convocatòria, que es publicarà aquesta setmana, inclou actuacions en façanes, instal·lació de plaques solars i adequació dels edificis als criteris d’eficiència energètica, així com intervencions per a millorar l’accessibilitat dels edificis i el seu entorn.

El programa de rehabilitació suposa una de les majors injeccions de fons europeus que gestionarà la Conselleria d’Habitatge i permet a l’Executiu multiplicar el seu pressupost per a reforçar les polítiques públiques. En paral·lel, també amb fons europeus, la Generalitat habilitarà altres 20 milions d’euros per a la rehabilitació del parc públic d’habitatge, una partida que gestionarà directament.

La convocatòria s’emmarca en el Component 2 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a millorar el parc d’edificis i habitatges d’Espanya i ajustar-los als objectius europeus en matèria de sostenibilitat. El ministeri de Transports i Agenda Urbana, competent en habitatge, estima que el 45% dels edificis és de construcció anterior a 1980, al voltant d’un milió d’habitatges estan en estat deficient, dolent o ruïnós, el 75% dels edificis residencials no són accessibles i el 40% dels mateixos de quatre o més plantes no té ascensor.